Achter de schermen van het tuinenproject - november

Win-win-situatie op Kempenhof
Om de beleeftuin van Kempenhof aan te kunnen leggen, moet een groot deel van de heuvel afgegraven worden. Het terrein moet vlak zijn, zodat rolstoel- en rollatorgebruikers veilig de paden kunnen gebruiken. Het is gelukt om het zand van de heuvel te ruilen tegen het grondwerk dat nodig is om alles vlak te maken. Een win-win situatie dus! De aannemer krijgt een berg zand en wij een vlakke tuin, die we verder kunnen aanleggen. In februari gaan we beginnen. Maar eerst komt er een draaiboek voor Kempenhof, waarin we al het werk plannen. Ook overleggen we met alle betrokken partijen over de details van de aanleg.

Subsidieaanvragen Taxandria
Samen met de gemeente Valkenswaard zijn er twee subsidieaanvragen ingediend bij de provincie Noord-Brabant. Eén aanvraag is bedoeld voor het verbeteren van het wandelpad rondom Taxandria en de Vlasgaard. Dit ‘ommetje’ van bijna een kilometer lang is een wandelroute die volledig geschikt gemaakt wordt voor rolstoel- en rollatorgebruikers. De andere aanvraag betreft het verbeteren van de voortuin van Taxandria, zodat deze ook intensiever gebruikt kan worden door cliënten en bewoners uit de buurt. Nog dit jaar verwachten wij een bericht van de provincie.

‘Vegtrug’ uitkomst voor beleeftuinen
De Vegtrug is een speciale plantenbak van 1,80 meter lang voor rolstoelgebruikers. De naam is Engels en afgeleid van Veg = vegetables = groente en Trug = trog = bak. De Vegtrug maakt het mogelijk om op zithoogte planten te kweken en te tuinieren. Ideaal dus voor de mensen die moeilijk kunnen bukken en toch mee willen doen in de tuin. Samen met de kookgroep Kempenhof o.l.v. Regien Theuws gaan we een Vegtrug volplanten met kruiden voor de kookgroep. De kookgroep zorgt tevens voor het onderhoud en het oogsten. Deze Vegtrug staat de gehele winter in de hal van Kempenhof, zodat iedereen er alvast kennis mee kan maken. Het is de bedoeling dat volgend jaar in alle beleeftuinen Vegtruggen worden geplaatst. Het is mogelijk om een (deel van een) Vegtrug te schenken: ze kosten € 220,- per stuk.

Kunst in de tuin
Samen met het bestuur van de Valkenswaardse kunstenaarsvereniging VAART gaan we deze winter kijken welke kunst we in de nieuwe tuinen kunnen gaan plaatsen. Op 1 december maken we een rondje door de tuin van De Vlasgaard en Taxandria. Daarna volgt ook de Kempenhof-tuin.

Specsaversactie
In de vorige nieuwsupdate kondigden we aan dat we de beleeftuinen ook wilden voordragen als goed doel 2015 voor de Specsaversactie. Helaas is dit niet gelukt, omdat het maximaal aantal goede doelen reeds was bereikt. We kijken ondertussen uit naar andere leuke acties, waaraan we kunnen meedoen.

Ook uw steentje bijdragen aan de beleeftuinen?
Er zijn talloze manieren om ook uw steentje bij te dragen aan de realisatie van de beleeftuinen:

  • Vriend worden van Stichting Vrienden van Valkenhof door een donatie te doen (via bankrekeningnummer NL27RABO0172949793 ten name van Stichting Vrienden van Valkenhof o.v.v. ‘project beleeftuinen’);
  • een boom, plant of struik adopteren en aan de tuin schenken;
  • zelf de handen uit de mouwen steken, door mee te helpen aan het organiseren of uitvoeren van een actie of aan de aanleg van de tuinen;
  • zelf een actie verzinnen die geld opbrengt.

Wilt u ook in actie komen? Wij helpen u graag verder of ondersteunen u waar nodig. Neem hiervoor contact op met Herman Ritter (fondsenwerving tuinen) via herman.ritter@valkenhof.org, 040-2014035 of 06-44265757. Volgend jaar willen we de tuinen vernieuwd hebben. Nieuwsgierig naar het verloop van de acties? Blijf op de hoogte via deze nieuwsbrief, de website van Valkenhof (www.valkenhof.com/beleeftuinen) of volg ons op Facebook: facebook.com/valkenhof.

<< Ga terug naar de vorige pagina